Районният съд в Бургас остави в ареста мъж, гражданин на Северна Македония, привлечен като обвиняем за нелегален превоз на мигранти, съобщиха от съда.

Той е задържан на 28 август близо до бургаския комплекс "Меден Рудник". Същият е управлявал товарен автомобил с ремарке, в който полицаи открили 88 мъже от афганистански произход. Установено е, че задържаният ги подпомогнал да преминат през територията на страната ни. 

Заловиха ТИР със 100 нелегални мигранти в Бургас (ВИДЕО/СНИМКИ)

По време на гледането на мярката той заяви, че е виновен и изрази съжаление за извършеното деяние. Защитата определи инкриминираното деяние, което е осъществил, като инцидентен случай, за който той ще понесе последствията. Адвокатите пледираха за вземането на мярка "парична гаранция" или "домашен арест" спрямо чуждия гражданин.

Престъплението, за което той е привлечен като обвиняем, е "тежко" умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Районният съд счете, че събраните до настоящия момент доказателства по досъдебното производство - свидетелски показания на полицейски служители и чуждите граждани, протокол за оглед, самопризнанията на обвиняемия, справки, писма, справка за съдимост и множество други писмени материали по делото, са достатъчни за да може да се направи обосновано предположение, че той е извършил деянието, в което е обвинен.

Определението на Районенния съд може да бъде обжалвано в тридневен срок.
БТА