Лекция Интернет
Лекция Интернет / netinfo

Над 240 ученици от три бургаски училища в к-с "Славейков" - СУ "Епископ Константин Преславски", СУ "Димчо Дебелянов" и ОУ "Антон Страшимиров" научиха какви рискове крие глобалната мрежа и как могат да се предпазят сами докато я ползват. Инициативата е част от превантивната кампания за безопасен интернет в Бургас - "Кой стои срещу мен в мрежата".

В ролята на лектори този път влязоха говорителят на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева и компютърният програмист Пламен Шкодров. Те информираха учениците за заплахите и изнудването в социалните мрежи и чат приложенията, както и за измамите с лични данни при използване на сайтове за пазаруване.

Едно от предупрежденията към децата беше свързано с това да внимават какви снимки качват във Фейсбук профила си или какво изпращат на свои "приятели", тъй като могат да бъдат използвани за изнудване срещу тях. От друга страна, всяка снимка, видео или текст, качени в мрежата, остават там завинаги, без да могат да се изтрият напълно.

Петокласниците и шестокласниците разбраха още, че не трябва да споделят личните си данни и адреси в мрежата, как да разпознават фалшивите профили и акаунти, да не се доверяват на никого в социалните мрежи, да не откликват на уговорени срещи в интернет и дори при най-малкото съмнение за оказване на натиск или сексуален намек да споделят притесненията си и да потърсят съдействие от родителите и от полицията.

Инициативата продължава и утре в спортна зала "Младост", където ще се проведе практическото обучение. Всеки, който иска да се запознае по-подробно с инициативата може да посети нейната Фейсбук страница на: www.facebook.com/pazi.me.