Организация бори нелегалния трафик на хора
Организация бори нелегалния трафик на хора / netinfo

Работници с по-ниска степен на образование най-често търсят помощ от Международната организация по миграция /МОМ/ за намиране на работа в Англия – съобщи за Дарик нюз Ирина Буланова - регионален мениджър на организацията в Бургас.

Кампанията на проекта ”Митове и реалности за миграцията във Великобритания” стартира на 14 декември 2006 на територията на Бургас и региона и приключва на 14 март. Тя е съвместна инициатива на Правителството на Великобритания и МОМ, и се проведе със съдействието на Министерството на труда и социалните грижи.

В 40% от случаите през този период организацията е била търсена за съдействие от нискообразовани и нискоквалифицирани работници, които са изявили желанието си да работят в Англия в секторите селско стопанство и строителство. Точно представителите на тази група стават най-често жертви на измами и на трафик на хора, коментират анализите от бургаския офис на МОМ. Хората от тази категория са насочвани към девет оторизирани оператора на МВР на Великобритания.

Освен консултации за възможностите за работа в Англия, местните партньори на международната организация съдействат и на лица, които вече са се завърнали от нелегално пребиваване в редица страни. В офиса на МОМ в Бургас се провеждат и консултации с психолози и органи на МВР на пострадали при трафик хора.