Опозицията: Маджарова, оставка!
Опозицията: Маджарова, оставка! / Пресцентър ГЕРБ
Опозицията: Маджарова, оставка!
59853
Опозицията: Маджарова, оставка!
Опозицията: Маджарова, оставка!
  • Опозицията: Маджарова, оставка!
  • Опозицията: Маджарова, оставка!

Председателят на Общинския съвет Снежина Маджарова да подаде оставка. Това поискаха днес 16 общински съветници от опозицията в местния парламент. Поводът е вчерашното извеждане с полиция на Валентин Касабов от Национален фронт за спасение на България, който преди това беше получил от нея три предупреждения за отстраняване от залата, но отказа да напусне сесията.

Причините бяха описани, като: двоен стандарт, налаган от нея, наказателни мерки на представители на опозицията, грубо погазване на правилника за работа на съвета, прекъсване на изказвания и позволяване на съветници от ГЕРБ да се държат брутално със своите колеги от опозиционните партии. Валентин Фъртунов от НФСБ обяви председателството на Маджарова, като „обикновен фашизъм”.

„Тук, в Бургас, се демонстрира грозното лице на ГЕРБ, което не се съобразява с чуждото мнение, нарушава елементарните правила на съвременната представителна демокрация и основните принципи на местното самоуправление. Ние не считаме, че ОС трябва формално да се събира, да прегласува в тишина докладните на кмета и когато някой от опозицията поиска сметка, с процедурни хватки, с лични подмятания и коментиране на личността му, да бъде игнориран”, заяви водачът на групата на БСП в съвета Евгений Мосинов.

От бургаската централа на ГЕРБ изпратиха следната декларация в подкрепа на Маджарова:

"Ние, Групата общински съветници от ПП ГЕРБ - Бургас, категорично не подкрепяме искането на 16 съветници за предсрочно прекратяване пълномощията на Председателя на Общинския съвет г-жа Снежина Маджарова.

Половин година преди в страната ни отново да се проведат избори е очаквано опозицията да търси възможности да се появи в медиите. Нормално е в „мишена” да се превърнат хората с най-високи позиции в ПП ГЕРБ, за да могат покрай тях съветници, които не са входирали нито една конструктивна докладна в Общинския съвет, да се изявят публично.

Отчаяни са опитите на тези 16 души да сменят статуквото в Общинския съвет на Бургас. Разбираме, че имат желание те да определят реда и работата в местния парламент, но не ПП ГЕРБ, а бургазлии отказаха да им дадат тази възможност. ПП ГЕРБ спечели мнозинство в Общинския съвет на Бургас и след като г-жа Снежина Маджарова завърши успешно първия си мандат на председател беше избрана отново на този пост. При това не само с вота на ПП ГЕРБ.

Изненадани сме как съветниците от БСП се превърнаха в патерица на НФСБ и са се подписала под мотиви за оставка, в които са изброени единстевно неоснователните претенции на хора от партията на СКАТ и СЕК.

С търсене на скандали, вулгарни обиди от трибуната на Общинския съвет и искане на оставки част от т.нар. опозиция търси възможност за изява в най-добрия град за живеене. Трудно е да си опозиция в град, който се развива с най-бързи темпове, затова се търсят изкуствени скандали. Те обаче будят само насмешка.

Може би трябва да припомним, че г-жа Маджарова, в качеството си на председател на ОбС-Бургас, тази година беше избрана за вицепрезидент на Комитета по актуални проблеми към Конгреса на местните и регионални власти при Съвета на Европа в Страсбург. Това се случи след като почти 10 години нито един български политик не е получавал доверието на колегите си за този пост. На тайно гласуване от 53-ма делегати Маджарова получи 46 гласа, като във вота участваха членове както от ЕНП, така и социалисти, либерали, консерватори и независими.

Традиционно, ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ - Бургас, използваме случая да поздравим г-жа Снежина Маджарова за отличната й работа като Председател на Общинския съвет в Бургас. Заедно ще продължим да работим за развитието на нашия град."

Звуков файл 1: Валентин Касабов, НФСБ

Звуков файл 2: Евгений Мосинов, БСП