„Опорни точки” срещу битовата престъпност
„Опорни точки” срещу битовата престъпност / Веселин Максимов

Около общо 15 практически мерки се обединиха всички институции в Бургас, в борбата срещу все по-нарастващата битова престъпност. Това стана на среща между заместник-кмета Красимир Стойчев, секретаря на общината Божидар Кънчев, омбудсманът Таньо Атанасов, териториални директори, кметски наместници и кметове на населени места, полицията, жандармерията, прокуратурата и домоуправители от целия град.

На дискусията беше решено и да бъдат предоставени за ползване високопроходими автомобили, на разменено домакинство, в съставните селища, тъй като по закон общинска администрация не може пряко да подпомага полицията. Ще бъдат назначавани и постоянни нощни патрули от полицията и жандармерията, тъй като повечето кражби стават нощем, което потвърдиха и кметовете на съставните селища.

В тях ще бъдат съставени доброволни групи от местни жители, които ще съдействат наорганите на реда. Омбудсман Атанасов призова всички, станали жертва на битова престъпност, непременно да обявяват жалби в полицията, пренебрегвайки мисълта, че нищо няма да последва. В края на този месец срещата ще се повтори в същия формат и на същото място, за да бъдат преценени успешни ли са мерките, съобщи заместник-кмет Стойчев.