Снимката е илюстративна и няма нищо общо с идеята за календара
Снимката е илюстративна и няма нищо общо с идеята за календара / https://play.google.com/
Историята на Габи, кандидат за лице на „Happy Smile“
Историята на Габи
95785
Историята на Габи
  • Историята на Габи
Безработна бургазлийка (която условно ще наречем „Габи“, защото тя не иска да споменаваме истинското й име), се свърза с нас, защото се съмняваше, че е участвала в опит за измама по интернет.

Дамата видяла обява в интернет за участие в телевизионни игри. Решила да се пробва на кастинга, но когато получила пакет с документи, за който трябвало да заплати 30 лева, се отказала от идеята.

Не след дълго получила обаждане по телефона, че е одобрена от „друга фирма“ за участие в годишен календар „Happy Smile”. Този път тя платила писмото - 9,99 лева, плюс такса 4,62 стотинки.

След още известно време Габи получила документи за чието освобождаване трябвало да даде 25 лева и указания по телефона, че трябва да изпрати още няколко снимки, сред които задължително и паспортна.

Тук жената се усъмнила сериозно, че става дума за измама. Или опит за издаване на паспорт и нейно извеждане в чужбина за... знае ли човек. Да кажем, че страхът на Габи е параноя и никой няма да я отвлече никъде.

Да кажем, че става въпрос за печалба от изпращане и получаване на документи и макар и за само 25 лева, акумулирано от няколко стотици кандидати, образува хубава кръгла сумичка.

Или че това е съвсем законна сделка и сериозен бизнес с календари. Обадих се на един от указаните от Габи телефони. Отговори ми самоуверен млад мъжки глас, който потвърди, че е човек на същата фирма.

Той не отговори дали е въпросният Румен Петров, с който тя е говорила, нито изчака да му обясня в какво го обвинява. След две минути младежът ме потърси с идея да ми направи коледен подарък.

Това трябваше да бъде готовият и отпечатан календар „Хепи Смайл 2018“, който трябва да се разпространява в Европа и у нас, но отново твърдо отказа да се представи с име и фамилия.

Получих недвусмислен отказ и да ми бъде разяснено какъв е механизмът за набиране на лица за въпросния календар и защо са нужни паспортни снимки на кандидатите.

Чуйте цялата история в звуковия файл