Операта грейва през февруари
Операта грейва през февруари / netinfo
Операта грейва през февруари
48337
Операта грейва през февруари
Операта грейва през февруари
  • Операта грейва през февруари
  • Операта грейва през февруари

Цялостният ремонт и модернизация на сградата на Бургаската опера ще бъде завършен до 5 февруари догодина. Дейностите са по проект на ОП Регионално развитие, като бенефициент по него е Министерството на културата. Европейските средства в размер на около 1.5 млн.лв. и се разпределят за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда, ремонт на покрив, подмяна на настилки, ремонт на отоплителната инсталация, санитарните възли, гримьорни, репетицонни зали и сладови помещения и други. Ще бъдат сменени осветителни тела, както и подменена ВиК мрежата.
"Сбъдва се една дългогодишна мечта на всички нас. Това е най-голямата сграда в града и се ползва не само като оперен театър, а и като културен център. Това е храм и трябва да е хубаво както за нас служителите, така и за онези, които идват в него. С радост доживяваме това, което не смеехме и да мечтаем до преди години"- каза директорът на Оперно-филхармоничното дружество Александър Текелиев.
До края на януари сградата на оперния театър ще бъде газифицирана и публиката ще влиза в топло и уютно артистично постранство. На този етап са направени основните хидроизолации на покрива. Подновена е изцяло и дограмата, боядисани са част от фасадите. Освен рампа, стълбищни платформи за инвалидни колички  за хората с увреждания са предвидени и места на първия ред в основната зала. Ще бъде изграден и санитарен възел за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат. 
Чуйте повече от ръководителя на проекта Моника Бораджиева и директора на операта Александър Текелиев: