/ netinfo

Онкологичният център в Бургас с план за закупуването на нов медицински апарат. С негова помощ пациентите чакащи за хистологична диагноза ще разберат дали са онкологично болни или не още на следващия ден. До общинския съвет в Бургас внече е входирана докладна записка, която ще бъде разгледана на предстоящото заседание в края на месеца. 

 

Онкото купува нова мамографска техника за 83 000 лв.


„Закупуването на този апарат ще допринесе до следения икономически ефект: скъсяване на технологичното време за изработка на хистологичните препарати, което в момента е четири работни дни, а с новия апарат ще намалее до петнадесет часа. Това ще ускори лечебния процес, заради бързата диагностика. Всички онкологични центрове разполагат отдавна с такава апаратура, а ние изоставаме в това отношение“, се пише в докладната от д-р Христо Дечев Дечев, управител на  „Комплексен онкологичен център-Бургас“ ЕООД.
 

6D маса за лъчелечение в Онкото в Бургас



Новият апарат ще има и икономически ефект – от спестяване на консумативи. Той не замърсява работната среда в затворено помещение понеже липсват вредни емисии, ще реализира пестене на  труд, отчитат от лечебницата. След извършването на предварителни пазарни проучвания, стойността на новия апарат от най-висок клас, който ще бъде заплатен със собствени средства е в размер до 60 000 лв., с включен ДДС.