Омбудсманът подкрепи миньорите
Омбудсманът подкрепи миньорите / dariknews.bg

Бургаският омбудсман Таньо Атанасов изрази пълната си подкрепа за стачкуващите в мина „Черно море” работници. Той нарича техните искания „законови и справедливи”. Опитният юрист смята, че продължителното неизплащане на заплатите е грубо и недопустимо нарушаване на гражданските права, трудовото законодателство на страната и международните норми.

„Нарушаването на основните човешки права – правото на труд и достойно заплащане е грубо погазване на демократичните норми и ценности и унижава човешкото достойнство. Призовавам областния управител, кмета на Община Бургас, всички политически партии и граждански сдружения, всички бургазлии да покажат солидарност и окажат натиск на отговорните държавни институции да намерят бързо решение на нормалните искания на бургаските миньори и успокоят обществеността.

Принуждаването на миньорите да предприемат крайни мерки, заплашващи тяхното здраве, за да защитят своите граждански права няма нищо общо с демократичните принципи и ценности”, пише още в писмото на Атанасов до бургаските медии.