/
/ / Лалка Димитрова
В родната си страна Левин е обвинен в убийството на активистката Катерина Гандзюк
Домашен арест с електронна гривна поиска днес Олексей Левин, който беше задържан при спецакция в Бургас за убийството на известната украинска активистка Катерина Гандзюк. Мъжът се озова в родния арест, след като европейските служби го издирваха в продължение на две години. В родната си страна, Левин е обвинен убийството на Гандзюк, чието име се свързва с множество инициативи за промени в правилата за достъп до обществена информация.

Пред бургаския съд 43-годишният беглец подплати искането си с обяснението, че има сериозни здравословни проблеми и поставени четири байпаса.

Олексей Левин беше арестуван в Бургас на 24 януари, тази година. Издирването му от Интерпол е започнало още през 2018 година, месец след като украинката Катерина Гандзюк беше открита в тежко състояние в дома си залята с киселина, а малко по-късно издъхна.
 

/
Лалка Димитрова

Днес от Прокуратурата заявиха, че той е задържан при проведена специализирана операция в Бургас, след като е установено, че Левин има апартамент в града. В страната ни е пребивавал през последните две години.

В съда украинецът беше доведен под конвой и окован с белезници. Държавното обвинение поиска 40-дневен арест, който ще бъде достатъчен да бъде изпълнена процедурата по екстрадирането му в Украйна.

Престъплението, за което украинският гражданин се издирва, е умишлено причиняване на телесно увреждане, извършено по начин, характеризиращ се със значително изтезание, извършено като договорено престъпление от група лица и довело до причиняване смърт на жертвата. По украинския наказателен кодекс е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 7 до 10 години, съобщиха по-рано от бургаския окръжен съд.