/ ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Бургас осъди частен съдебен изпълнител на 1 година и 6 месеца "лишаване от свобода", което наказание отложи за изпитателен срок от 3 години, за нарушаване на служебните му задължения.

Окръжните магистрати признаха подсъдимия за виновен в това, че в качеството си на длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения при продажба на имот, с което ощетил Община Несебър с 98 800 лева. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

По делото се е установило наличие на престъпна схема за неправомерно придобиване на общински имот. Става въпрос за продажба на имот в землището на село Емона. Според обвинителния акт, той издал постановление, с което възложил на взискателя И.И. недвижимия имот без съгласието на Службата по вписванията в Несебър.

Няколко месеца по-късно. той извършил и опис без чаканото разрешение за възбрана и без извършена проверка на собствеността. Подсъдимият е лишен и от правото да заема длъжността "частен съдебен изпълнител" за срок от 5 години.

Присъдата на Окръжен съд-Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.
БТА