ОИТ: Устните уговорки за заплати се доказват в съда
ОИТ: Устните уговорки за заплати се доказват в съда / netinfo
Неизползване на лични предпазни средства по време на работа и липсата на здравословни и безопасни условия на труд са най-честите нарушения на трудовото законодателство констатирани от ОИТ в Бургас при проверките от началото на годината. 1301 са обектите, които са били инспектирани. Само в 133 от тях не са регистриани нарушения.

Гражданите търсят помощта на ОИТ най- често в случаи, когато уговореното устно възнаграждение е далеч надвишаващо записаното в трудовия договор и съответно неполучено в края на месеца. „За нас обвързваща сила има това което е в трудовия договор и можем да въздействаме върху работодателя за изплащане именно на тази сума. Всички останали устни уговорки  за други облигационни отношения се доказват в съда", коментира жалбите Павлин Васков , началник на ОИТ Бургас.

В хода на проверките са съставени актове на 226 работници и 293 работодатели. 15 са били непълнолетните наети на работа без разрешение през лятото. Младежите са работили основно в заведения за хранене. Васков съобщи и за един случай на наети чужди граждани без трудов договор. Става дума за две рускини представени от работодателя като инструктури в ресторант. Няколко дни след иницииране на проверката наетите жени са заминали за Русия.  Ако бъдат приети промените в Кодекса на труда, санкцията за наемане на лице на работа без трудов договор ще стигне 15 000 лева за работодателя.

До края на декември продължава кампанията на ОИТ  за проверки за ръчна работа с тежести по обекти и големите вериги магазини в Бургас.