Официално: „Шведска маса” – най-първобитното предаване
Официално: „Шведска маса” – най-първобитното предаване / колаж: Златина Гайдажиева
Официално: „Шведска маса” – най-първобитното предаване
35215
Официално: „Шведска маса” – най-първобитното предаване
  • Официално: „Шведска маса” – най-първобитното предаване

И беше четвъртият седмоднев от единайсетия месец от годината втора от управлението Му бойково и мъгли и дъждове връхлетяха земята, колкото една човешка длан.

Боляринът Румен тръгна между хората по агората и като ходеше, ги питаше, питаше ги и ходеше, ходеше и питаше защо на Бойко Цветаня му не кажел от кой е взел жълтиците си като съветник консултантин, ама мълчание се чу.

После чу се, че на болярина Румен му взели скъпоценната виза за отвъдокеанската страна и казаха си хората, че когато волът рине земята, върху визата си я хвърля.

Срам голям връз името си хвърлиха и хиляди българи, що като добитък оскотял блъскаха  и тъпкаха се, за да си купят маймунски плодове банани и други благинки еснафски в новите продавници на едни търговци от чужди земи.

А край морето поети, писари и писатели се ритаха като пощръклели магарета, за да докопат наградата литературна „Пегас”.

Тъй в тез дни усилни и кризисни небето почерня, задуха вятър и мирис гнъсна покри града Бургас. Пък питаха се хората какво ще да става и стана.

Започна скверното предаване „Шведска” маса, а от него мисли малоумни заизпущаха Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон.

Още в началото задъни късаща нервите сибирска песен, пък после последва втора, която беше представена като „Синът на кралицата” Някакъв дъртак гъгнеше, фъфлеше и сумтеше нечленоразделно, а водещите на гнуснавото предаване изпаднаха в шокиращ възторг.

Затова им позвъни и гневен слушател, който се представи като социологът Райко Извадката. Той обвини предаването, че съсипва хората и нанася поражение върху психиката на слушателите. Дори защити тезата си с примера „Миналата седмица пускахте съветска музика и няколко дни по-късно в Бургас има седмица на руското кино, днес пускате тия блеения шамански и хората почнаха да грухтят и мънкат по форумите...”

Г-н Райко Извадката нарече Максимовсон и Калудовсон представителна извадка на първобитнообщинния строй.

Последва нова сибирска песен „Песен на веселата млада жена”, което принуди нов слушател да изкрещи в телефона, че изпълнителят на парчето имал запек.

В рубриката „Масов делириум” се говори за последния литературен скандал с връчването на наградата „Пегас”. Критик Стоян разгроми набързо опонената си Иван Суахилииванов и препоръча на всички пишещи да станат членове на Съюза на сексуалноосвободените писатели.

Последва основната тема „Защо българинът винаги се оплаква” и това доведе до развихряне на поетичния талант на неколцина слушатели.

Иван Терзиев разви следната доктрина за оплакването:

„Българинът по навик се оплаква,

Спира, мези и с ичкия гърлото изплаква”

Незнайно защо Максимовсон реши да стимулира слушателите със средващата сибирска цепеница „Божествена песен” , която беше изпълнена от тревожно мляскаща баба.

Нещата се влошиха съвсем, когато позвъни слушателят Армандо Белия кон и поиска песента „Гитар, гитар” на Лос Колорадос от Украйна.

Водещите още не бяха се опомнили и думата отново взе социологът Райко Извадката, която даде гласност на своя анализ, според който 50% от обадилите се до момента били алкохолици, а другите 50% идиоти. После каза, че единственият нормален човек в предаването бил един арменец.

В проучването на Стан Явлението Димитров, посветено на мърморенето се дочуха прелюбопитни нещица:

„Г-н Балъков не е мрънкащ, безпаричието е причината, не трябва да се мрънка, българинът е мързелив и мрънка, човек обича да си говори за своите си проблеми, на английски мрънка е комплейн, българинът не намира проблемите в себе си, никой не ни защитава, щом не си обрал банка, си бунакът на републиката, все мрънкат и все имат пари, които и управници да дойдат на власт, все същата работа, те мрънкат открай време, да има правозащитна организация, вие ма взимате за глупак, да има организация, за да спре мрънкането, интелигенцията я няма” и т.н

След всички тези слова думата поиска и я получи Рафи, за да сподели своите стихове:

Мърмориш, мърмориш

Оплакваш се и спориш

Че другия да обориш

Напразно се зориш

Не можеш го умориш

През цялото време от телефонната линия влизаше и излизаше в предаването социологът Райко Извадката.

По някое време водещите потърсиха директора на РИОСВ, за да го питат защо мирише на лошо в Бургас, а човекът дружески обясни, че може да мирише, но не е вредно и че нямал никакви законови права да спира предпирятията замърсители и иначе, хо-хоооо, той щял да им покаже.

Накрая стана така, че Максимовсон и Калудовсон започнаха да успокояват чиновника и да го съжаляват.

След него обаче гневно се изказа Радо, според когото в чентъра на Бургас воняло на свине заради новогодишния базар.

А слушателят Ники наруга химическите предприятия в града.

Съвсем в края на предаването започна поредната серия на поредицата „Непресъхващо лове” , в която главните герои Стамат и Хортензия бяха подложени на нови тежки изпитания. Този път сценаристът ги запокити на софийската централна гара и те станаха жертви на хищен и алчен таксиметров шофьор, чиято тарифа се оказа по жестока и от гладен крокодил.

Хортензия вдигна скандал, бакшишът се озъби и напрежението се сгъсти ужасно много. И когато публиката вече очакваше серията да се изпълни с насилие и бой, се появиха финалните надписи.

Тъй приключи петъчното ток шоу „Шведска маса”. Понесе се и слух, че следващата седмица пак щяли да го радиоизпуснат, ама всички светли бургаски умове се помолиха това мракобесие да се не чуе повече.

Чуйте избрано от радионасилието в звуковия файл