ОДЗ Делфин с обновен басейн и слънчеви панели
ОДЗ Делфин с обновен басейн и слънчеви панели / пресцентър Община Бургас

С празнично настроение и много детски усмивки откриха днес, изцяло обновеното ОДЗ "Делфин" в ж.к. "Меден рудник". Детската градина е едно от 10 - те учебни заведения, включени в проекта за саниране и подобряване на енергийните характеристики със средства, осигурени от Община Бургас по Фонд "Енергийна ефективност".

Ремонтът в ОДЗ "Делфин", извършен през това лято, е на стойност 500 000 лв., 135 000 лв. от които са общински средства, а останалите - по линия на Фонд "Енергийна ефективност".

От изграждането си досега, това е първия сериозен ремонт, извършван в детското заведение, в което се възпитават и отглеждат повече от 450 деца. Фасадата и на трите павилиона на градината е цялостно санирана. Положена е нова хидро- и топлоизолация на стени и покрив, старата и амортизирана дървена дограма е подменена с нова PVC, на покрива са монтирани слънчеви панели и нова термопомпена система с възможност за осигуряване на охлаждане през лятото и отопление през зимата.

Въвеждането на мерките за енергийна ефективност в детската градина след ремонта ще доведат до значително по-ниски разходи през цялата година.

ОДЗ "Делфин" е една от малкото детски градини в Бургас със собствен басейн. Той е реконструиран, а средствата са осигурени от Общината допълнително, извън бюджета на проекта. До момента цялостна реконструкция претърпяха плувните басейни в СОУ "Константин Преславски" в к-с "Славейков", в СОУ "Константин Петканов" в "Меден рудник" и ЦДГ "Х. К. Андерсен" в центъра на града.