Обсъждат  бъдещи защитени зони
Обсъждат бъдещи защитени зони / netinfo
Обществени обсъждания на проектите за заповеди за защитени зони по “Натура 2000” - “Комплекс Ропотамо” и “Комплекс Стралджа” ще се проведат през тази семдица в гр. Приморско, гр. Карнобат и селата Венец, Церковски и Деветинци. Двете зони са част от Европейската екологична мрежа “Натура 2000” по Директивата за птиците и обхващат част от землищата на тези населени места.

Защитена зона за опазване на дивите птици “Комплекс Ропотамо” е ценно мостообитание на патици, корморани, пеликани, чапли, грабливи и дъждосвирцови. Целта на защитената зона “Комплекс Стралджа” е запазване на видове като голяма и малка бяла, сива, гривеста, червена чапли, бяла лопатарка, малък воден бик, щъркели, лебеди, много видове дневни грабливи и дъждосвирцови птици.

Срещите ще са на 18 март от 11 часа в залата на читалището в Приморско и на 20 март от 10 ч. в с. Церковски, от 11 ч. в с. Деветинци, от 12.30 ч. в с. Венец и в 15.00 ч. в гр. Карнобат.

От 8 март текстовете  на проекто - заповедите за защитените зони са публикувани на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите. На разположение са също в административната сграда на РИОСВ – Бургас. В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проектите на заповеди забрани и ограничения на дейности-съобщават от инспекцията.