Общината плаща таксите на 60 студенти в IT сектора
Общината плаща таксите на 60 студенти в IT сектора / netinfo

Официален договор за финансово подпомагане на студенти в IT сектора подписаха днес кметът Димитър Николов и ректорите на двата бургаски университета - проф. Галя Христозова и доц. Магдалена Миткова. Така от тази есен Община Бургас ще плаща семестриалните такси на общо 60 младежи, по 30 във всяко от двете висши учебни заведения.
Инициативата се реализира по предложение на кмета Николов, одобрено от местния парламент. Квотата за тази година вече е запълнена, а студентите са подбрани по успех и ще се обучават в специалностите "Софтуерно инжeнерство" в Бургаски свободен университет и "Комуникационна и компютърна техника" в Университет "Проф. д-р Асен Златаров".
Кметът и двамата ректори единодушно решиха всяка следваща година стипендията да получават първите 30 по успех в съответния университет, тоест класирането на одобрените сега не е сигурно и могат да ги сменят други. Така студентите ще имат стимул да бъдат старателни и дисциплинирани в обучението си.
На днешното подписване присъстваха още зам.-кметовете Йорданка Ананиева и д-р Лорис Мануелян, както и преподаватели от двата университета.
Повод за стартирането на тази подпомагаща програма е засиленият интерес от компании в IT сектора и аутсорсинг индустрията към Бургас, но като условие за инвестиции те поставят наличието на достатъчно професионално подготвени кадри. Двата университета разработват всеки своя система за дуално обучение в тази област на знанието, каквато Община Бургас вече прилага в професионалните си гимназии:
http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/26933
От своя страна кметът Николов се ангажира да съдейства на студентите от споменатите специалности да започнат стажове в IT фирмите, които развиват дейност в Бургас. Това ще им даде възможност да се учат по най-ефективния начин - чрез работа, а ако направят добро впечатление, да бъдат наети направо от университета и да стартират успешно професионалната си реализация.
Междувременно бяха връчени и дипломите на младежите, участвали в Лятната IT Академия, организирана от Община Бургас. Те изкараха курсове по C++, Java, web и графичен дизайн, разработване на web приложения.
Първото издание на лятната академия бе отчетено като изключително успешно, което означава, че тя ще се проведе отново догодина. В нея с интерес и желание участваха над 80 младежи - от първокласници до студенти. Всички те получиха, наред с дипломата, ваучери за закупуване на консумативи за компютри или книги, осигурени от Община Бургас.