Община Поморие отличник с проекта за воден цикъл, повали ги екоминистърът
Община Поморие отличник с проекта за воден цикъл, повали ги екоминистърът / netinfo

Община Поморие заложи, един изключително добре подготвен проект, който ще реши проблемите на региона за 50 години напред. Това стана в много тежък момент за общината и е голям риск, за което поздравявам кмета Иван Алексиев", каза в Поморие екоминистърът Нона Караджова.
Министърът на "Околната среда и водите" и кметът на община Поморие Иван Алексиев подписаха днес договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води - Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на Поморие".
С него се намалява с 400 тона на година изхвърлянето на сероводород и азот в морето. Кметът не се уплаши от огромната инвестиция, многократно по-голяма от бюджета на общината, похвали го още екоминистър Караджова.
По думите й без инвестицията за управление на отпадъците не може да се развива бизнеса региона. В извънредно кратки срокове са работили от общината за да влезе той в необходимите рамки.
Проектът за водния цикъл е сред най-амбициозните задачи на градоначалника, след като наследи кметското място с дълг от над 5 млн. лева. С проектът дъждовете няма да създават тежки наводнения на града, както това стана миналия месец в Поморие, когато поразени от обилните дъждове бяха над 6 домакинства на кота 0 в центъра. Той е на стойност 97 милиона лева и първоначално трябваше да обхваща само общинския център. Разширението му е един от най-бързите и гъвкави проекти до момента.
Според Иван Алексиев обаче сега предстои още по-тежката част - неговата реализация, заради която в следващите месеци улиците на града ще бъдат тотално разкопани.
"Няма да позволим туристите да усетят неудобство, затова обещавам, че но 6 май, когато е празникът на града улиците на Поморие ще бъдат запечатани, за да открием подобаващо летния сезон", увери Алексиев.