Община и омбудсман с мерки за по-лесно прилагане на ЗУЕС
Община и омбудсман с мерки за по-лесно прилагане на ЗУЕС / Пресцентър - Община Бургас

Кметът Димитър Николов и омбудсманът Таньо Атанасов предложиха нови мерки за по-лесно прилагане на Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ в Бургас по време на  провела се среща за отчитане на дейностите по прилагане на закона.

Важна крачка ще бъде предстоящото изтегляне на регистъра с идентификационните номера на сградите от службата по кадастър. Бургазлии се оплакват, че най-много време при регистрацията на етажната собственост губят там. С тази документация вече ще разполага Общината. Обмисля се в териториалните й дирекции да има служител, който да отговаря само за тези въпроси.

Първите регистрирани сдружения на собственици ще бъдат поощрени за инициативността си като им се даде възможност да се включат в програмата на Община Бургас за малки публично-частни партньорства, чрез които се благоустрояват прилежащи към съответната сграда територии и междублокови пространства. При този вид сътрудничество Общината участва в доставката на строителни материали, а гражданите с 20 % от цената им и положен труд.

Предвижда се и обособяване на съвети от управители на етажната собственост по териториални дирекции, както и по-активна работа за обновление на сградния фонд по различни програми, например тази на ПРООН за „Обновяване на многофамилни жилища”.