Обществен съвет по спорт създадоха в Бургас
Обществен съвет по спорт създадоха в Бургас / netinfo
В Бургас вече работи обществен съвет по спорт. Структурно той е замислен като консултативен орган на Община Бургас по спортните въпроси. Неговите членове ще изготвят годишни програми за развитие, ще се грижат за добрата координация и взаимодействие между изпълнителната власт, органите на местното самоуправление, спортните клубове и неправителствените организации, работещи в сферата на спорта.

Приоритетна дейност за съвета ще бъде осигуряването на оптимални условия за подготовка и участие на бургаски спортисти в големи международни състезания. Като негови цели са заложени още усъвършенстването на организацията за извънкласната тренировъчна и състезателна дейност при учениците, развитие на спорта сред лицата с трайни увреждания и неравностойно социално положение, набиране на финансови средства за спорта и разработване на система от правила за тяхното разпределение.

В присъствието на Димитър Николов, на първата си сесия Общественият съвет по спорт избра свое ръководство. Председател стана Антон Коджабашев - шеф на българските щанги и първи вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести. В съвета участват 18 изявени личности.

Сред обсъдените теми при първото заседание на Обществения съвет по спорт е била и тази за създаването на максимално добри условия за подготовка на спортистите, които ще представят Бургас на лятната олимпиада в Пекин. Това са волейболистите Мартин Пенев, Иван Станев и Николай Николов, гребците Иво и Мартин Янакиеви, състезателите по вдигане на тежести Георги Марков и Иван Марков, борецът Кирил Терзиев.