Областният  притеснен за плажовете без стопани
Областният притеснен за плажовете без стопани / netinfo

Запитване до МС и в частност до министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов относно бъдещето на свободните плажовете на територията на Бургаска област е изпратил областния управитл на Бургас Любомир Пантелеев. Повод за него са неяснотите по отношение стопанисване на плажовете през предстоящия летен сезон.

Към момента повече от 50 % от плажовете по Черноморието са без стопани. От всичките 111 морски ивици, 41 са предоставените на концесия. Опасенията на Пантелеев са, че подготовката на останалите без стопани плажове може да закъснее именно поради административните ясноти.

Според новия Закон за устройство на черноморското крайбрежие плажовете с прилежащата им акватория, които не са дадени на концесия, се предоставят за управление на общините с решение на МС и те трябва да осъществяват задължителните дейности по безопасност. Според Закона за държавната собственост, обаче процедурата по предоставяне в управление на имоти публична държавна собственост, предвижда приемането на решение на съответния общински съвет и мотивирано становище на областния управител и едва след това МС предоставя управлението на съответната общините.

До момента общинските съвети в областта не са инициирали приемането на подобни решения –пише в запитването си губернатора. В същото време липсва императив, който да задължи общинските съвети за вземането на подобно решение в един разумен срок преди предстоящия летен сезон. Пантелеев настоява министър Гагаузов да даде становище именно за прилагането на процедурата относно морските плажове – изключителна държавна собственост.