Областният иска промяна на закон
Областният иска промяна на закон / netinfo
Областният иска промяна на закон
19215
Областният иска промяна на закон
  • Областният иска промяна на закон

Промени в преходните и заключителни разпоредби към Закона за общинската собственостпредлага Областният управител Любомир Пантелеев. Те засягат тези терени, държавна собственост, върху които има построени бивши хотели, лагери и курортни сгради.

 

Според Закона от 1999 година, техен собственик е държавата и ако собственикът на постройките искат да ги изкупят, това трябва да стане в сделка с нея. Много често, обаче, това е труден процес, тъй като същевременно, за тези терени се грижат съответните общини.

 

Пантелеев предлага именно общините да станат собственици на тези терени и да се разпореждат с тях, както намерят за добре. Така приходите в общинските хазни ще се увеличат, убеден е Областният управител. Той ще изпрати законопроекта за мнение първо на бургаски кметове.

 

В цяла Бургаска област има не по-малко от 150 такива обекта, уточни той и изрично подчерта, че промените не целят изкупуването на земята под новопостроени хотели, а само на такива, които са под стари лагери, почивни станции и бунгала.