/ netinfo

Административен съд-Бургас остави без разглеждане заповедта на областния управител Вълчо Чолаков, с която беше оспорено решението на Общински съвет-Царево за промени в предназначението на терени в близост до плаж Силистар. 
 

Проект за план за застрояване зад плаж „Силистар“ разбуни духовете


"Решението на Общински съвет-Царево е част от процедурата по изработването на ПУП и е с правно основание Закона за устройство на територията. Според този специален закон областният управител не е сред посочените лица, които са оправомощени да оспорват решенията за одобряване на подробните устройствени планове или техните изменения, както и съпътстващите издаването им актове", посочват от съда.

Казусът „Силистар“ отива в Бургаския административен съд


Оттам уточняват, че решението на местния парламент в Царево е част от процедура по издаване на крайния акт, не представлява индивидуален административен акт и не подлежи на отделно оспорване, поради което е налице основание за прекратяване на делото.

В този смисъл е и трайната съдебна практика на Върховния административен съд, посочена в определението на Административен съд-Бургас. Съдебният акт подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред ВАС.
 

Борисов се разпореди по казуса "Силистар"


Припомняме, че решението на Общинския съвет в Царево от 24 август, тази година предизвика сериозни дебати по темата "Силистар". Според внесеното искане, терени около защитената местност ще се сдобият с план за застрояване.

Дни след гласуването на докладната, премиерът Бойко Борисов разпореди решението на съветниците в Царево да бъде отменено. Затова и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков го атакува в съда. Според кмета на община Царево Георги Лапчев, строителство тама няма да има. Територията от няколко деката щяла да се използва за регламентиран къмпинг