Няма смисъл
Няма смисъл / Веселин Максимов

В „Най-добрия град за живеене”, където шестнадесетгодишни батки пребиват възрастни хора, направили забележка на тяхните възлюбени да не стържат калта от обувките си в автобусните седалки, очевидно има проблеми. Не с града, той вече наистина прилича на нещо. С народонаселението му. И гордата одежда с трите ленти, станала нарицателна за униформа на местните вървежни тарикати е най-малкият от всичките проблеми.

Въпреки гръмкото блъскане в гърдите „град на поети, художници и артисти” и мерака за европейска визия, истината е много сурова – тук, ни по-малко от всички други подигравани и оплювани места в България, масово живеят неандерталци. На които винаги друг им е виновен, а те са най-големите пичове и благородници. Ненавиждащи всичко, което има каквато и да било връзка с ред, култура, възпитание, околна среда и градска уредба.

За по-малко от един месец в новопоставената мантинела, разделяща движението на булевард „Стефан Стамболов”, зейна услужлива дупка. Точно срещу Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” (ТОХ- а). Не се наемам да соча и обвинявам кой изкърти брутално един отсек от оградата, но е видно кой най-много се възползва от новонаправения проход – възпитаниците на горепосоченото училище. И близките до него. Но минават и много възрастни, разбира се.

Че новата мантинела би попречила на евентуални катастрофи, очевидно няма никакво значение за батките-унищожители. Важното за тях е да не минават по пешеходните пътеки до кръстовището на Механотетхикума и до Бургаския свободен университет. Как тъй правила, майната им на правилата! Когато правих снимката на възхитителната гледка, достолепни госпожи с особена ярост ми поръчаха „Изпратете им я на общината, хубаво да са видят!”

Когато възразих, че общината (без да бъда ни на косъм неин адвокат) в случая хубаво си е свършила работата, а грешката очевидно е у тъпанара, изкъртил железата, достолепните госпожи рязко млъкнаха и ме загледаха злобно. Мислех да им цитирам Алеко Константинов „Европейци сме, ний, байно, ама не чак дотам”, но изпръхтяха презрително и си тръгнаха. Цитирах го на себе си: „Какво ти разбира свиня от кладенчова вода?”

Няма смисъл. Нищо няма смисъл.