Новите документи за самоличност
Новите документи за самоличност / netinfo

На 29 март започва смяната на новите документи за самоличност, за пребиваване в страната и управление на МПС. Документите от стария образец остават валидни до срока, посочен в тях. Те ще бъдат издавани по нова технология и ще съдържат биометрични данни.


Гражданите ще получават безплатни заявления с попълнени от системата данни. Снимката ще се прави на място, във фотокабина до биометричната станция, в която пък със специални скенери ще бъдат снемани подписа и дактилоскопския отпечатък на заявителя.


В Бургаска област заявления за лични карти и паспорти от новия вид ще се приемат в група “Български документи за самоличност” на Областна дирекция на полицията, за града - в Първо, Второ и Четвърто районни управления. Заявленията за шофьорски книжки – и в “Пътна полиция” – Бургас.

Обикновената поръчка ще трае 30 дни, бърза за паспорт и лична карта – до 3 работни дни, а шофьорската книжка - до 10 работни дни. Експресната поръчка само за паспорт и лична карта ще трае до 8 работни часа.

От група “Български документи за самоличност” напомнят, че подмяната на личните документи е задължителна, само когато техният срок на валидност е изтекъл. В останалите случаи гражданите ще имат възможност да подменят своите документи по желание.