Новата художествена галерия  на Поморие - изящество за поколенията /СНИМКИ/
Новата художествена галерия на Поморие - изящество за поколенията /СНИМКИ/ / netinfo

"Дечко Стоев" - това е името на перлата на Поморие - градската художествена галерия. Модерният двуетажен културен дом официално отвори врати.
„Решихме откриването на галерията да бъде точно в Деня на народните будители, защото за нас това не е рязане на поредната лента. С нея ние целим да запазим духа и паметта българска, да я предадем на нашите деца и на нашите поколения", каза кметът на община Поморие.

Новата художествена галерия  на Поморие  изящество за поколенията /СНИМКИ/
netinfo

Той благодари на всички, които са допринесли за успешната реализация на проекта и припомни, че сградата е на повече от сто години, винаги е изпълнявала обществени функции и е носила удовлетворение на много хора. „Мисля, че успяхме да запазим тази традиция и поставихме още една скъпоценна перла в короната на Поморие".
В рамките на събитието всички присъстващи имаха уникалната възможност да се докоснат до оригинални творби, създадени преди повече от 100 години от класиците в българското изобразително изкуство - Майстора, Мърквичка, Дечко Узунов и други.
Представителната изложба „Българско изкуство" ще остане в новата градска галерия до 10 декември 2016 година.
Новата художествена галерия  на Поморие  изящество за поколенията /СНИМКИ/
netinfo

За доброто празнично настроение се погрижиха вокален ансамбъл „Фортисимо" с ръководител Милена Добрева, Градският духов оркестър с диригент Ангел Панцирков и възпитаници от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров".
Сред официалните гости на събитието бе арх. Явор Стоев - един от наследниците на художника и почетен гражданин на Поморие Дечко Стоев. Събитието уважиха още народните представители Димитър Бойчев и Румен Желев, Виолета Илиева - началник на РУ Образование - Бургас, представители на Министерството на културата, на фирмите изпълнители, общински съветници и художници.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от кмета на Поморие, Иван Алексиев: