Нов кредит = Стачка в Пристанището
Нов кредит = Стачка в Пристанището / снимка: Веселин Максимов
Нов кредит = Стачка в Пристанището
25425
Нов кредит = Стачка в Пристанището
  • Нов кредит = Стачка в Пристанището

Пристанищните работници, които членуват в КТ „Подкрепа” са много изнервени и напълно готови за протестни действия, съобщи за Дарик председателят на конфедерацията в порта Здравовеста Николова. Те представиха декларация за това  на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта Александър Цветков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и Министъра на финансите Симеон Дянков. 

В нея те твърдят, че са принудени да участват в изтегляне на нов кредит за изплащането на терминала за насипни товари „2А”. Работниците обявиха, че заради икономическата криза и лошо управление на Пристанището, кейовите места на новия терминал работят най-много до 20% от своята възможност и причината за това е фалита на металургичния завод „Кремиковци”. Те отказват да подпишат ново искане за кредит и остро протестират против него.

За момента напрежението не ескалира, заради обещанията, поети от различните министерства за приоритетно разглеждане на проблема, уточни Здравовеста Николова. При несправяне с него, обаче, има голяма вероятност да започнат ефективни протести. Предстои среща между ръководството на синдикатите на национално ниво, която да се занимава само с този проблем.  Резултатите от нея ще бъдат известни след два дни.

Чуйте интервюто със Здравовеста Николова в звуковия файл