Това е дънерът на най-старото, над 100- годишно дърво, първото засято в Морската градина
Това е дънерът на най-старото, над 100- годишно дърво, първото засято в Морската градина / Веселин Максимов
Няма безразборна сеч в Морската градина, твърди Светлана Танева
92545
Няма безразборна сеч в Морската градина, твърди Светлана Танева
  • Няма безразборна сеч в Морската градина, твърди Светлана Танева
„В Морската градина се извършва безобразна и безразборна сеч”, сигнализираха в редакцията на Дарик Югоизток слушатели и читатели. Някои от тях заявиха твърдото си убеждение, че с видимо болните дървета умишлено се унищожават напълно здрави и жизнени видове.
 
„Няма нищо подобно”, коментира за Дарик Югоизток Светлана Танева от отдел „Озеленяване” в Община Бургас. Тя обяви, че се работи по предварително подложен на обществено обсъждане и одобрен план, в който има указания за всяко дърво от старата част на парка.
 
Танева уточни, че ще бъдат новозасадени три пъти повече от отрязаните в момента, а някои от отбелязаните за премахване са спасени с частична резитба.

Г-жо Танева, как ще отговорите на обвиненията, че в Морската градина „се сече безразборно”?
 
В момента се извършва цялостна реконструкция на Приморски парк – стара част. Тази реконструкция се извършва по одобрен проект, по който е извършена обществена дикусия през миналата година. Всички намерения за реконструкцията на парка са обявени публично. Частта от нея, отнасяща се за това благоустройство и паркоустройство с предвидените резитби също. Към момента ние премахваме една много малка част от дърветата, които са указани в проекта и са обозначени като опасни.
 
За да запазим повечето дървета извършваме резитба, която е за подновяване на короната. Можете да я видите в парка. Но сме премахнали много малка бройка от това, което е указано по проекта. Ние не искаме да режем дърветата, но това се налага. Всяко едно от премахнатите дървета е конкретно обследвано и това е обозначено в проекта, работим строго по одобрения проект.
 
Какъв е редът на замяна на отсечените дървета? Същите видове ли ще бъдат?
 
Предвижда се ново засаждане и озеленяване на целия парк. Видове, които са новата подмяна на парка, а друга част са от същите видове. Общата бройка ще бъде три пъти над това, което сме премахнали до момента, над 120 броя едроразмерни дървета ще бъдат внесени в парка.
 
Дали би ви притеснила проверка на наредената сеч и резитба от независими експерти?
 
Не бих се притеснила, тъй като проектът е одобрен, проектът е съгласуван с Министерството на културата (Морската градина е паметник на културата – бел. авт.) и в него има предвиждания за всяко едно обозначено дърво в парка. Дaжe пак ще повторя: бройките, които са указани в проекта за премахване са много повече от това, което в момента сме премахнали.
 
Гражданите, които дадоха сигнал в редакцията, че се сече безразборно, твърдят, че замяната на дърветата ще облагодетелства определени фирми. Как ще отговорите на това?
 
Това изобщо не е вярно, тъй като към частта „Благоустройство и паркоустройство” има указани видове дървета по размери, диаметри, големина и всичко това е част от обществената процедура, която беше публично обявена. Нито аз, нито колегите ми избираме изпълнителите, това става с определена обществена процедура, която е проведена миналата година.
 
Срокът за изпълнение на парка е до края на май. Така че в началото на юни се надяваме цялата Морска градина да има една нова визия и да бъде много красиво озеленена и благоустроена.