Нестинарски игри в село Българи
Нестинарски игри в село Българи / Impact Press Group

Традиционните нестинарски празненства в село Българи, вписани през 2009 г. в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, ще се проведат на 3 и 4 юни. Нестинарските игри в огъня винаги се устройват в чест на Св.св. Константин и Елена и се изпълняват в деня на празника. Датата е особено важна за нестинарите, затова традицията да се пали огънят на 3 юни, се спазва от години.
Преди играта в огъня странджанските певци Жечка Сланинкова, Александра Димитрова и Георги Арабаджиев заедно с оркестър „Нестинари" ще изпълнят характерни странджански народни песни. С богата фолклорна програма гостите ще забавляват и местни фолклорни състави.
На празника в Българи в петък в огъня ще влязат нестинарите Жеко Тотев, Михаил Георгиев и Калина Василева. Жеко Тотев избра отново да участва на нестинарските игри в Българи, след като за последно е играл там през 1997 г. Той е хореограф в младежкия ансамбъл „Атанас Манчев" в Бургас и има зад гърба си 41- годишна творческа дейност. За първи път танцува върху жаравата на нестинарските игри в Българи, когато е на 25 години. С него в огъня влиза и Маргарита Стоева - първата нестинарка след прочутата нестинарка баба Злата Даскалова и по-младата баба Злата Стамова. Оттогава двамата изпълняват нестинарския обичай в Царево и Българи по празници, панаири и сборове.
Очаква се нестинарските игри в огъня и този път да привлекат вниманието на много хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай. Българи остана единственото нестинарско село. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен отпреди 65 години. Сред официалните гости ще бъдат кметове, депутати и общински съветници. Специален гост на празника тази година ще бъде посланикът на ЮАР у нас Н.Пр. Шийла Камерър.