Нестинар изпадна в невиждан транс
Нестинар изпадна в невиждан транс / netinfo

Уникален случай на изпадане в транс по време на нестинарство наблюдаваха късно снощи стотици зрители на ритуала в село Българи. Осемнадесетгодишният Костадин Михайлов игра в живия огън над 15 минути. Той се почувства зле още в късния следобед, по време на изпълнение на народна песен и беше приютен в конака на нестинарите. Там, според очевидци, телесната му температура спаднала с около 20 градуса.

Момчето от село Бродилово едва се придвижи до огъня, стенейки силно и подкрепяно от останалите нестинари. Веднага щом влезе в жаравата, обаче, неговото положение видимо се подобри. Лелите на Костадин Михайлов споделиха за Дарик, че той играе само два дни в годината – на Свети Константин и Елена и на 3 юли – празника на Свети Илия.

Младежът е силно вярващ, на последният Великден е стоял в местната църква сам, в продължение на едно денонощие.

Преди ритуала, кметът на Царево Петко Арнаудов откри Информационен център за нестинарството, реализиран със средства на Министерството на културата. За него общината кандидатства по проект „Живи съкровища”, спечелил първо място. Центърът е от Програмата на Община Царево за популяризиране на културния туризъм.