Несебър приема Благодатния огън
Несебър приема Благодатния огън / netinfo

Несебърският храм „Св Успение Богородично” ще приеме Благодатния огън, който икономът Петър Косев ще донесе от Йерусалим. Свещенослужителят участва в делегацията на Българската православна църква и ще приеме благодатта от Божия храм утре в 14 часа българско време. Няколко часа по-късно жителите на Несебър, както и всички гости ще могат да се докоснат до чудото в църквата „Св. Успение Богородично” и да си вземат огън, символизиращ вечността, мира и обновлението.

„Свещеният огън ще бъде дар за нашия град. Възкресението е чудото, което ние хората не можем да си обясним векове наред, но продължаваме да вярваме в него. И в дните на Страстната седмица се молим да бъдем съпричастни към това велико чудо”, бяха думите на иконом Петър Косев преди да замине за Йерусалим.


На Велика събота тайнството донася на Божи гроб Благодатния огън - най-голямото чудо в света след Възкресението Христово. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Смята се, че огънят има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. От Ерусалим той тръгва към православните християни по цял свят.
Освен посещение на църквата „Св. Успение Богородично”, в първия ден на Великден – неделя 19 април от 16.00ч. всички жители и гости на Несебър ще се съберат на площада пред пощата в новия град, на Великденски концерт с участието на Елица и Стунджи и танцови формации.