Община Несебър отбеляза деня на Тракия
Община Несебър отбеляза деня на Тракия
Днес в Несебър с панихида в храма „Успение Богородично“ бе отбелязан Денят на Тракия. По-късно венци и цветя на почит и преклонение от признателните поколения бяха поднесени пред паметника на тракийските и македонските бежанци.

26 март е  ден на почит към  подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета през Балканската война. На този ден почитаме и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Датата се отбелязва като годишнина от деня, в който Българската армия превзема Одринската крепост на 26 март 1913 г.

Венец в  памет на героите превзели Одрин и на прокудените с огън и меч  бежанци от Беломорска Тракия и Егейска Македония беше поднесен от зам.-кметът на Община Несебър Лазар Япаджиев и Тракийско дружество – Несебър. 
Слово за триумфа и покрусата на този ден произнесе Златин Чаушев- началник на отдел „Несебър – Световно наследство“ към общината. 

Във връзка с празника, Тракийското дружество поздрави всички потомци на бежанците от Тракия, запазили своя дух и традиции.