Непълнолетните все повече пият и бягат от дома си
Непълнолетните все повече пият и бягат от дома си / netinfo
Скитничество, просия, употреба на алкохол и бягство от дома са все по- честите явления, които се наблюдават сред подрастващите в Бургаски регион-това пише в доклада на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Комисията е структура към община Бургас и разполага със собствен делегиран бюджет, работи с 23 обществени възпитатели –психолози , социолози, социални работници. Отчета на тази комисия предстои да бъде приет на сесията на ОбС на 22 май.

Все повече родители прояват нехайство спрямо криминалното поведение на децата си. Над 30 са с наложена мярка ”предупреждение” по закона за БППМН. Заради проявеното безхаберие 7 майки и бащи са били задължени да се консултират с психолог и обществен възпитател. Мярка, която е предвидена в същия закон. Специалистите признават, че срещат особени трудности с неявяването на извършителите и техните родители на насрочените възпитателни дела.

Другата тревожна тенденция е, че почти всички младежи, които се водят на отчет в ДПС през 2007 вече имат в досието си  по една криминална проява.

Има спад в броя на децата станали жертви на престъпни посегателства- отчитат от местната комисия. Общият им брой за 2007 е 134, като пострадалите през  предишната година са били 412   Според данните бездомните непълнолетни в Бургас са 18 , а тези които просят и скитат са над 40.