Немското – по варненски проект
Немското – по варненски проект / Веселин Масимов

Бившата немска болница ще бъде преобразена по проект на фирма „Дизарх ООД” от град Варна. Екипът, изготвил бъдещата визия на сградата за Окръжна библиотека, е с ръководител архитект Делян Веселинов Жечев.Това стана ясно по време на днешното отваряне на книжата в Заседателната зала на Община Бургас.

Общо са постъпили седем проекта, три от които са дискваифицирани, тъй като не са се вместили в изискванията за институционална сграда и в цената до 2 000 000 лева, обяви председателят на журито архитект Митко Шекеров. Той нарече одобреното предложение „балансиран и компромисен, напълно подходящ функционално вариант”.

Според неговите автори в сутерена на бъдещата библиотека и музей на културата ще бъдат разположени книгохранилище, работилница, ателие, симулантна зала, кабинети, лаборатория и подземен паркинг. На първия етаж – читалня за текуща периодика, звукозаписно и дигитално студио, копирен център, детски отдел, стая за игра, зона за детско творчество, кухня.

На втория етаж ще са заемна на книги за възрастни, каталожна зала, методичен отдел, кинозала, музейна библиотека, зала за образователни курсове, лекционна, справочно-библиографски отдел и краезнание. На третия етаж ще бъдат разположени многофункционална зала, читалня хуманитарни науки, читалня за точни науки, техника, медицина, селско стопанство.

За сумата от 2 000 000 Бургас може да кандидатства по европейска програма още през 2015 година, уточниха от журито.