Не убивайте средния бизнес, зоват над 500 ресторантьори в Бургас
Не убивайте средния бизнес, зоват над 500 ресторантьори в Бургас / netinfo

 

„Хиляди хора без работа - това ли са антикризисните мерки", „Не убивайте бизнеса!" и "Спрете сълзите на безработните ни служители по Коледа". С тези лозунги над 500 души излязоха днес пред община Бургас на митинг-концерт срещу поправките в Закона за дравето, забраняващи тютюнопушенето в затворените заведения. В протеста се включиха съдържатели на заведения в града, служители от персонала и непушачи, които настояха цигаренето вето да бъде отменено. Според протестиращите само миналата година са инвестирани хиляли в изолирани зали за пушачи и скъпи вентилационни системи, които месеци по-късно остават ненужни, а заведенията - празни.
„Решението за забрана на тютюнопушенето обрича на смъртна присъда един отрасъл от изнемогващата икономика на България", заявиха протестиращите и в отворено писмо до кмета на града Димитър Николов настояха да спаси бизнеса в Бургас и им бъде гарантирано конституционното право на труд . Протестиращите предлагат да бъде инициарана образователна кампания, с пари на ресторантьорите за вредата от тютюнопушенето сред подрастващите.
В сферата на ресторантьорския бизнес в Бургас са заети около 15 000 души. След влизането на наредбата в сила, 3000 от тях вече са на улицата. Ръстът на безработицата в града достига рекордни стойности, твърдят от инициативния комитет на протеста.
„Повече от 1500 са заведенията в Бургас. 15 процента от тях вече са фалирали. Останалите отчитат 60 процента спад в оборота и са на ръба на оцеляването, каза Ирена Василева, организатор на протеста.
Въпреки ниските температури митингът продължи с концерт пред общината, в койт осе включиха известни бургаски изпълнители.