Не е за вярване! „Шведска маса” навърши шест години
Не е за вярване! „Шведска маса” навърши шест години / колаж: Атанас Аргиров
Не е за вярване! „Шведска маса” навърши шест години
77095
Не е за вярване! „Шведска маса” навърши шест години
  • Не е за вярване! „Шведска маса” навърши шест години

И отпочна третият седмоднев от месеца дванайсети на годината, в която гербератор Ленторезец Първокопник срази в битка, тежка изборна коалицията тройна и на мястото нейно турна коалиция четворна.

В Разнородното събрание атовете депутатски заритаха се, а магаретата ръфаха се по задниците. Там сенаторите герберски пенсионните фондове удариха, че от тях парици да изтръскат. Тогаз реформаторите изправиха се на бран фондовете да защитят и ревнаха „Но пасаран” и с туй упорито нопасарание победа удържаха.

Там на агората през човеците въправи се боляринът Валер Симоний и нарече едни човеци кучета и паразити ужасни, пък след него появи се боляринът Местаний Златоусти и с глас жалостив и тъжен ожали ония хора, дето кучета и паразити нарекли ги.

По туй време боляринът Недоволен Сидерий към страната на Великата сибирска мечка замина, че с гърди голи рублата да брани от войските колониални.

В това време пък гербераторът Ленторезец Първокопник към Брюксел замина и конграчулейшъни нови му дадоха, но пари хич. И там пред патрициите брюкселски рече им той, че в страната с големина на длан човешка хъб газов искат да изградят и през туй нящо потоците газови да минават и преминават. И нови конграчулейшъни сториха му, но за хъба газов нищо не казаха Му.

Тъй стигна се до петък, мъгли и облаци мокри в прегръдка влажна земната твърд задушиха, крава нейде изцвили, котка излая, свиня като котка измяука, а овца вресливо изкукурига. Тогаз вредом рев, вой и скърцание със зъби започна и родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

Така постави се началото на предаването „Шведска маса” и две радиоизчадия, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се, слова скверни и злостни заредиха и всичко смисъл изгуби.

Веднага на малцината слушатели им стана ясно, че предаването ще е тъпо. В ефира се изля коледното парче на краля на синузитите Джорджано.

Не беше изминал още първият куплет и по телефона позвъни кореспондентът на предаването от Черноград бат Недко. По традиция той започна своя репортаж с думите „Добро утро от влажния и мъглив Черноград” . После обясни, че е жив и здрав и мърда малко, защото денят не ставал за нищо.

Последва специален поздрав към всички български патриоти, които държат спестяванията си в рубли. За тях прозвуча парчето „Гитар, гитар” на Пьотр Налич.

Секунди по-късно Максимовсон и Калудовсон разпалиха руско-украински музикален конфликт, защото радиоизпуснаха украинската група „Лос Колорадос” и тяхна потресаваща кавър версия на песента на Рамщайн “Du Hast”.

Може би заради това или по-скоро заради онова позвъни Римлянина и обяви водещите на предаването за луди, но поясни, че в България първо трябвало да полудееш, за да те приемели насериозно. На финала поздрави двете радиоизчадия за шестия им рожден ден и им пожела да остаряват като липовия цвят и да падат на земята с аромат.

В студиото нахлу ентусиазирано слушателят Момчил, който донесе два стръка праз, вързани с панделки и ги подари на водещите, щото били като разхлабващо средство срещу интелектуален запек, с непрестанни скандирания "Шведска маса! Шведсак маса!" Дори извика „Долу простотията, да живее „Шведска маса!”

Иван Терзиев попита кой е откраднал тортата на предаването за рождения му ден.

Думата беше поискана и дадена на президента на футболния отбор ВековенЪ. Г-н Ейбогов разкри ексклузивно защо поредният кандидат за треньор се е отказал да поеме вечновторите. Оказа се, че в дъното на всичко била пенсионната реформа.

Максимовсон реши да поздрави всички слушатели с ужасяваща интерпретация на легендарното „Let It Be” на Бийтълс, изпищяно от Стефифешън. Много тежко стана в ефира.

Бат Коста пожела на водещите и на предаването, което навърши шест години, да не бъдат затворени и спрени, но ако това станело все пак, водещите и слушателите им да бъдели затворени заедно в психото.

В празничната програма отново се включи Римлянина, който призна, че е кръстил своя бидон за кисело зеле „Шведска маса”. После обясни на Максимовсон и Калудовсон, че и те правели така, че мозъците на хората да ферментират, за да се отърват от махмурлука.

Ники попита дали водещите са с памперси, после им пожела да не пият много по празниците. Също така обясни, че някакъв осмокласник не можел да дава съвети на футболния треньор Херо, но водещите дори не разбраха кой е този осмокласник. Дано вие сте разбрали.

В ефира се чу и предложение от превъзбуден слушател, който призова личните лекари и социалният министър да пращат болните пенсионери да се къпят в зимното море. Така щяло да се спестят много пари за лекарства и лекарски заплати.

В предаването намери място и гърленото пеене на туванската рок звезда Николай Оржак. След него пяха, та се късаха унгарски рапъри, които представиха своята песен „Тентре сесек”. Това беше преведено от малоумните водещи на „Шведска маса” като „тантрически секс”.

Краят на всичко смислено в предаването беше поставен от два пискливи йодлера на някакъв хер Францл Ланг, който кудкудяка толкоз силно, че напука фаянса в тоалетната на радиото.

Тозчаз позвъни слушателят Борката и поиска да му направят един диск с йодлери, но водещите замълчаха по повод на желанието му.

Тъй се стигна до края на предаването и до края на годината.

А какво ще става догодина, никой не знаеше...