Нашествие на гъски в Бургас
Нашествие на гъски в Бургас / netinfo

Доброволци на Българското дружество за защита на птиците проследиха броя на зимуващите гъски, които са избрали нашите влажни зони за нощувка и околностите им за хранене.
За един час екипите преброили 228 000 големи белочели гъски, които са прекарали няколко дни в незамръзналите студени води на Бургаското езеро.

Между тях бяха регистрирани и 570 индивида от световно застрашения вид - червеногуша гъска. Поради лошата видимост, намалена от силния снеговалеж и голямата дистанция, този по-дребен, но все по-застрашен вид става трудно различим и вероятно броят на червеногушите гъски е бил по-голям.

Цялото езеро Вая бе почти замръзнало в последните студени дни с минусови температури, с изключение на този голям участък от близо 2 км във вътрешността на езерото, където гъските нощуват и активните им движения с крака не позволяват на водата да замръзне.

На 30-31 януари са международните дати за преброяване на зимуващите гъски и тогава бургаските експерти ще имат възможност да преброят птиците отново, но се надяват на по-добри метеорологични условия от днешните.