/ ThinkStock/Getty Images

Тъжна вест за литературните среди в Бургас. Напусна ни поетът Манол Манолов. Той е автор на стихосбирките "Небе от пръст", "Библейски сонети", "Нищо трайно" и на сборниците с фрагменти и миниатюри "Луди за връзване" (в съавторство със сина му Никола) и "Развързани луди".

Редактор е на повече от 30 книги. Манол Манолов е роден на 15 август 1952 г. в село Габър, Бургаска област. Завършил е Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Български език и литература".

Снимка: община Бургас

В своето творчество Манол Манолов прекрачи границите на познатото в българската религиозна поезия с приземяването на божественото, с издигането на земното, с общуването без гордост с познатото и с непознатото. Манол Манолов искаше поезията да се чете, както се влиза в храм - смирено, с доверие, с обич и вяра.

С библейските си сонети той смирено бе коленичил пред Бог. Същевременно го болеше за неумението на човека да бъде богоравен и щастлив в днешния свят. Кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования на близките и приятелите на Манол Манолов и скърби, че Бургас изгуби един ярък творец.