/ www.sxc.hu
Повечето годишни данъчни декларации за доходите да бъдат подадени дистанционно, по електронен път – с електронен подпис или с персонален идентификационен код на НАП – това са очакванията на териториалната структура на приходното ведомство в Бургас, във връзка с днешното начало на данъчна кампания 2020.

За втора поредна година, поради промени в законодателството, кампанията за обявяване на доходите и заплащането на дължимите данъци започва на 10 януари. Крайният срок не само за деклариране, но и за заплащане на дължимите данъци е 30 април. Създадени са необходимите условия за спокойно протичане на кампанията, уверяват още от НАП Бургас.  В първите часове от началото на кампанията в НАП Бургас са подадени и първите декларации.

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2019 г. освен че са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg, са налични и в салона за клиенти на НАП Бургас.

От тази година се предвижда едно сериозно облекчение при декларирането. То ще бъде въведено от началото на месец март, когато ще бъде достъпна предварително попълнена декларация за доходите на гражданите. От нея обаче ще могат да се възползват само лицата, които притежават електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на НАП. Затова от приходното ведомство апелират към получаване на ПИК. Той се издава безплатно в офис на НАП само за няколко минути. Над 75 000 жители на Бургас и областта вече притежават и се ползват от възможностите на персоналния идентификационен код на НАП.

От тази година с два месеца се удължава и срокът за ползване на 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2020 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Важно допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г.

Гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември на текущата година.

От първи януари 2020 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица е 610 лв., запазва се размерът от 8 на сто на здравноосигурителната вноска. Минималната вноска за здравно осигуряване става 24,40 лв.

Важен и нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

В посока облекчено деклариране, от НАП Бургас информираха още и за отпадането на задължението физическите лица да прилагат към годишната си данъчна декларация служебни бележки за доходите. Информацията ще се подава от работодателите в НАП по електронен път до края на февруари и ще се генерира автоматично в подоходните декларации.

Виртуалните и физически ПОС терминали на Националната агенция за приходите елиминират случаите на начисляване на стотинки лихва заради късно пристигнал превод, а плащането чрез тях е безплатно, напомнят още от приходното ведомство.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.