/
/

Повече от 900 бургазлии са подали през последните 24 часа предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите, съобщават от териториалната дирекция на НАП в Бургас. В национален мащаб, само за един ден, от възможността са се възползвали над 12 000 души. 80% от  формулярите са подадени в непроменен вид, като в останалите случаи са добавяни ръчно главно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения. Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като ползвателите споделят, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването ѝ изисква значително по-кратко време. 

Видео инструкция за ползване на новата данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП. 

Бургазлии предпочитат по-лесното, бързо и удобно електронно деклариране, предимно с ПИК, коментират от приходното ведомството в морския град. Близо 70 на сто от подадените от началото на кампанията над 4 500 годишни данъчни декларации са подадени електронно.

От НАП Бургас съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите на дирекцията заради ситуацията, свързана с корона вируса,  като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършвани изцяло по електронен път без такса.  От днес НАП Бургас прекратява временно консултациите с клиенти на място, осъществявани всеки четвъртък от седмицата.

 


Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. Срокът за подаването на декларацията е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения. 

Нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цена по тарифите на съответния оператор.