Надя Иванова с ефективна присъда от 14 месеца затвор
Надя Иванова с ефективна присъда от 14 месеца затвор / netinfo

Върховният касационен съд на Република България потвърди присъдата на Надя Иванова, която прегази на пешеходна пътека 12 годишната Валя Димитрова от Бургас, съобщават от Фондация "Безопасни улици от Валя".

Делото в касационния съд бе образувано по жалба на подсъдимата Надя Иванова, според която не са спазени основанията по чл.348 от НПК и присъдата и е неправилно постановена . Ивано искаше връщане на делото за ново разглеждане от първата инстанция или за приложение на разпоредбата на чл.66 от НК. В жалбата на частните обвинители майката и бащата на загиналата Валя пък се искаше увеличение на наказанието. Със свое решение Върховния касационен съд остави в сила постановеното от Бургаския окръжен съд и потвърдено от Апелативния съд решение относно подсъдимата Надя Иванова. 
Иванова е призната за виновна за виновна в това, че на 17 юни 2011 г., при управление на лек автомобил. „Ауди А3" в нарушение на правилата за движение по непредпазливост причинила смъртта на Валя Димитрова.

Съдът я осъди на една година и два месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален „общ" режим и лиши подсъдимата от право да управлява МПС за срок от четири години и два месеца.
От Фондация "Бузопасни улици от Валя" коментират, че това е първата ефективна присъда на последна инстанция от много години насам за такова деяние.