Над 300 борци ще мерят сили в Бургас
Над 300 борци ще мерят сили в Бургас / netinfo

Над 300 състезатели от 18 страни ще вземат участие е четиридесет и осмото издание на международния турнир по свободна борба „Дан Колов” и класическа борба „Никола Петров”, на който Бургас ще бъде домакин.

Стартът на състезанието, което е записано в международната федерация  „ФИЛА”, ще бъде даден на 27 февруари от 18.00 часа в спортна зала „Младост”. Схватките ще бъдат на три тепиха, като за първи път ще са по подобие на световните и  европейските първенства, споделиха организаторите от общината и Българската федерация по борба.  За титлите ще се състезават и бургаските борци – Таня Милкова и Кирил Терзиев.

„След 27 години Бургас отново ще бъде домакин на престижния турнир по свободна борба „Дан Колов”, а турнирът по класическа борба „Никола Петров” ще се проведе за първи път в града”, заяви заместник – кметът по здравеопазване и социални дейности Лорис Мануелян.

Най-добрата ни състезателка Станка Златева ще пропусне турнира поради контузия на глезена. В тима на България по свободна борба ще отсъстват и имената на Радослав Великов, Димитър Кумчев и Димитър Георгиев. Тима по класическа борба обаче ще излезе на тепиха в пълен състав. На турнира при жените ще стартират Елина Васева, седма от олимпийските игри в Пекин, Ралица Иванова  - трета от Евро'2009, както и младата ни надежда Тайбе Юсеин. Своя дебют в Бургас ще направи трикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова  в категория до 72 кг.

В надпреварите ще ни представляват общо 59 борци - 26 състезатели в класическия стил, 24 в свободния и 9 при жените. Съревнованието ще бъде с начален час 13.30, а не както бе досега от 9.00 часа. Входът е свободен.