Какви кадри са нужни на туризма
Какви кадри са нужни на туризма / netinfo
Реализацията на българските вишисти най-ниска на пазара на труда - по-малко от 20%, коментира проф. Денков
Образовани или среднисти се търсят в туризма
93408
Образовани или среднисти се търсят в туризма
  • Образовани или среднисти се търсят в туризма
Над 10 000 работници от чужбина ще роботят това лято това лято по Черноморието в сферата на туризма. Това обяви в Бургас министърът на туризма -  доц. д-р Стела Балкова. Тя, заедно с министърът на образованието и науката от служебния кабинет участваха в кръгла маса на тема "Образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма". Тя допълни, че основно ще се разчита на хора, които ще пристигнат от Украйна и Маолдова. Според министър Балтова обаче внасянето на кадри за туризма от чужбина не е решение в дългосрочен план и най-добрият вариант е да се насочат услия в тази посока, чрез създаване на подходяща работна ръка, посредством нови образователни решения и подходящи условия. 
Според министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, за целта е нужно собствениците на туристически обекти да подават ясна и конкретна информация за необходимите им кадри. По думите му обаче в дискусията се ражда истината. "Това, което е важно да ес разбере, че създаването на качествени кадри става, както във вишите учебни заведения, така и в средното професионално образование, но истинския въпрос е от какви кадри има нужда бизнеса. Университетите ни подават информация за специалностите и завършващите студенти, но нямаме индикация, че бизнеса се нуждае от тях. В същото време не е тайна за никого, че има остра нужда от средни професионални кадри. На този етап обаче реализацията на висшистите е най-ниска на пазара на труда - по-малко от 20% ", допълни още проф. Денков. 
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от министъра на туризма доц. д-р Балтова и проф. Денков - министър на образованието в служебния кабинет: