плодове зеленчуци
плодове зеленчуци / ThinkStock/Getty Images
Солена салата за потребителите със скок на основните зеленчуци, а в добавка към тях и по-скъпо месо, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В края на тази седмица индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши с 2,23% до 1,508 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от април 2015 г., когато той се повиши до 1,519 пункта. От началото на февруари ИТЦ се повишава с 3,14 на сто. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000, е от 2005 година, уточнява БТА.

Доматите поскъпнаха тази седмица с 6,6 на сто и се продаваха по 1,77 лева за килограм. По солено излизат и краставиците – внос. Увеличението е с 8 на сто, до 2,56 лева средно за килограм. Картофите се предлагат по 0,60 лева за килограм на едро. Цената на морковите се повиши с 10,8 на сто, до 0,83 лева, а зелето поскъпна с 10 стотинки и се търгуваше средно по 0,52 лв./кг на едро.
Скокът при ябълките е 11,5 на сто. В момента на едро те се продават по 1,65 лв./кг. Цената на лимоните се също се повиши с 2,3% - до 2,30 лева. Поевтиняват обаче портокалите - с 5,4 на сто до 1,22 лева за килограм.

Кравето сирене поевтиня с 0,3 на сто до 5,97 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша" бе по 11,04 лв./кг, а олиото се купуваше по 1,87 лева за литър.

Каймата поскъпна с 1,9 на сто и се търгуваше по 4,85 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се повиши с 0,4 на сто до 2,28 лева. Пилешкото замразено месо поскъпна с 0,3 на сто и се продаваше по 3,91 лева за килограм на едро.

Захарта се търгуваше по 1,20 лв./кг, а брашното, тип "500" - по 0,80 лева за килограм. Зрелият фасул се купуваше на борсите средно по 3,23 лв./кг, яйцата се продаваха по 0,22 лева за брой.