Музеят подготвя изложба за бежанците
Музеят подготвя изложба за бежанците / РИМ-Бургас

Проект за изложба „Българските бежанци в нашата памет" на Регионален исторически музей Бургас спечели финансиране от сесията на Министерство на културата за дейности в областта на музейното дело и изобразителните изкуства.

Идеята е естествено продължение на усилията на специалистите от Етнографската експозиция да съхранят богатата си колекция от традиционни облекла. От тях най-голямо е разнообразието на костюми и накити на българи от Мала Азия, Източна и Западна Тракия.

Сред най-добре запазените и интересни костюми са тези от селата Чатал Тепе, Коджабунар, Малък Дервент, Куфалово, Пишманкьой и градовете Гюмюрджина и Узункьопрю. Българи от тези краища са прогонени от родните си места в периода 1912-1913 година и прииждат в пределите на новата Българска държава като бежанци - преселници.

В изложбата ще бъдат представени още създаването на квартал Сарафово и Бежанският заем от 22 декември 1926 година, който страната ни е взела за оземляването на преселниците и изграждането на така наречените „Шаронови къщи" в градовете по южното Черноморие.