Музеен експонат с голямата награда на ретропарада
Музеен експонат с голямата награда на ретропарада / netinfo

„Джаует” от 1925 година спечели голямата награда на първия Парад на ретро и класически превозни средства в Бургас.

Освен, че е най-старата кола, която може да се види у нас, тя е интересна и с това, че е била сред експонатите в британски Музей на ретроавтомобилите. Собственикът й – помориецът Тодор Деляков се сдобил с нея след търг по интернет. По подобен начин Деляков си донесъл от Англия и „Триумф” от 1949 г., който също бе показан в ретропарада.

Над 60 уникални стари коли и мотоциклета от цялата страна се включиха в изложението в Морската градина, организирано от бургаския автомото клуб „Ретро”, със съдействието на община Бургас. Първият по рода си ретропарад в града се проведе под надслов „Карай с мисъл” като призив за разумно и безопасно шофиране.

Сред най-екстравагандните модели бяха „Рено Мона Стела” от 1930 г. с изключително луксозно за времето си купе, „Мерцедес” от 1936 г., „Аустин” от 1955 г., както и атрактивните Фолксваген костенурка.

Възхищение сред ретроманиаците предизвикаха четирите возила, с които испанският бизнесмен Давид Перра се представи в ретропарада – сред тях бяха атрактивна реплика на „Аубърн” от 1973 г. с двигател на „Форд” и „Бентли” от 1954 г.

Изложен бе и „Ягуар J220” на Перра, изработен в цивилна версия, от който са произведени едва 220 бройки в цял свят. Той развива скорост от 355 км/ч и е вписано в Книгата с рекордите на Гинес като един от десетте най-добри модела коли, произведени в света.