Рибар
Рибар / netinfo

Проект на Регионален исторически музей Бургас ще бъде финансиран от Национален фонд „Култура“. Идеята на музейните специалисти носи интересното заглавие „Старите рибари в търсене на онлайн чираци“ и свързва два много различни свята – този на необятната морска шир и плетени мрежи с дигиталната информация и световната мрежа Интернет.

За целта ще бъдат създадени дигитални-видео уроци, които ще осигурят възможност за популяризирането на рибарските практики от българското Черноморие сред хора от цял свят. Те ще се превърнат и в мост между рибарските общности от различни краища на Европа, борещи се за съхранение на занаята. С помощта на модерните технологии за трансмисия и визуализация, ще се създаде основа за запазването на автентичните рибарски практики и предаването им към младите хора.

Преди година кандидатурата на РИМ Бургас „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“ бе вписана като елемент в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство на Министерството на културата. С това музеят и сдружение „Морски сговор“ се ангажираха със съхраняване и популяризиране на традиционния занаят от рибарско селище Ченгене скеле.