Можем ли да бъдем европейска културна столица?
Можем ли да бъдем европейска културна столица? / Дарик Бургас
Можем ли да бъдем европейска културна столица?
51128
Можем ли да бъдем европейска културна столица?
  • Можем ли да бъдем европейска културна столица?

Бургас и по-големите градове от областта да кандидатстват за „Културна столица на Европа” през 2019 година е инициатива, която от несебърското сдружение с нестопанска цел „Месембрия Понтика” предложиха днес, на среща с журналисти.

Европейският регламент позволява областният център и останалите градове заедно да кандидатстват за това, уточниха от сдружението. За целта още в понеделник те ще изпратят писма до общинските съвети на градовете от Бургаско и ще поискат срещи с техните ръководства.

Критериите са „Европейско ниво на събитията от всякакъв вид” и „Град и граждани”, уточни Георги Керачев от „Месембрия Понтика”. Според него и неговите сподвижници, това ще отвори областта към Европа и света и ще даде силен тласък на развитието на региона.

До момента от България са кандидатствали София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград и Стара Загора, но само като градове. Претенциите на Бургас, като област, ще дадат преимущества пред оценителите, според авторите на идеята. Журито е съставеноот шестима български и седем европейски експерти.

През 2019 година домакини на „Културна столица” на Стария континент ще бъдат Италия и България. Догодина всички градове-кандидатури трябва да бъдат ясни, а най-късно през 2016 година ще бъде избран победителят измежду тях. Той ще получи субсидия от 1 500 000 евро.

Чуйте повече в звуковия файл от Георги Керачев и Борислав Средков от "Месембрия Понтика"