Може да спрат парите за трафик-кулата, от МРРБ бавят проекта
Може да спрат парите за трафик-кулата, от МРРБ бавят проекта / netinfo

Има реален риск Бургас и Варна да не изградят трафик-кулите, които са част от проекта „Изграждане на система за управление на корабния трафик".
Причината, е че до момента няма издадено строително разрешение за двете съоръжения, въпреки че още през декември миналата година работният проект е внесен в МРРБ. Това забавяне може да се окаже погубно и страната ни да изгуби евро парите за двете съоръжения.
По този повод депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по транспорт - Иван Вълков е отправил питане към транспротният министър Данаил Папазов, на какъв етап от реализацията се намира строителството на трафик-кулите.
„Бавенето заплашва изпълнението на проекта и неговото финансиране, тъй като срокът за изпълнение на договора е 14,5 месеца. По казуса трябва да се реагира спешно", коментира Иван Вълков.
Съгласно проект „Изграждане на система за управление на корабния трафик - /VTMIS фаза 3/" се предвижда привеждане в съответствие с новите директиви на ЕС на изградените вече системи - по отношение на услуги, технически изисквания и местоположение, както и строителство на нови трафик-кули във Варна и Бургас.
Новите директиви изискват внедряване на оборудването и софтуерни приложения, и създаването на национален морски център за електронна информация за реализация на концепцията за обслужване на едно гише съгласно Препоръка на ООН.
Договорът за безвъзмездна финансова помощ в размер на 3,8 млн. лв., без ДДС е сключен през юни 2012 г.
Той е за проектиране, изграждане и обзавеждане на сгради за брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването Бургас и Варна.