Морските общини ще стопанисват плажове
Морските общини ще стопанисват плажове / netinfo
65 плажни ивици по южното Черноморие ще бъдат управлявани от общините, според решение на МС от 26 май. Правителството предоставя за стопанисване  на община Несебър 14 плажа, на община Поморие 7, 9 ивици и прилежата им акватория ще управлява община Бургас, община Царево 16, община Созопол 15 плажа, община Приморско 4 ивици .

До 31 май министърът на регионалното развитие и благоустройство трябва да организира предаването на обектите на съответните общини. Плажовете се предоставят за управление и извършване на задължителните дейности съгласно допълнителните разпоредби на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за срок до приключване на концесионната процедура с влязъл в сила концесионен договор за съответния плаж.

Уверен съм, че общините да бъдат добри стопани на плажните ивици, коментира решението областният управител Любомир Пантелеев. Надявам се, повечето от тях да положат трайни усилия за стопанисването на плажовете в интерес на гражданите, допълни още губернаторът.

С оглед на малкото време, което остава до откриването на летния сезон, общинските администрации трябва да действат много бързо , за да бъдат готови за туристите, каза още Пантелеев. Той препоръча на общините, ако за някой плаж няма кандидат да го вземе под наем, ивицата да бъде обозначена със съответните табели и чрез медиите да се уведомят гражданите, че плажът е неохраняем.