Мореплавателят Дачо Дачев с награда Златен глобус
Мореплавателят Дачо Дачев с награда Златен глобус / netinfo
Мореплавателят Дачо Дачев е номиниран за престижната награда „Кор Кароли” , която му се дава за най-добро ветроходно постижение на годината . Тя ще му бъде връчена на 20 декември при изключителна тържественост в грандхотел „Варна” в курортния комплекс „Дружба”. Сред официалните лица на церемонията по връчването ще са представители на общината, адмиралтейството и изявени ветроходци. Дачев за втори път ще вземе Златния глобус. Призът получава за първи път през 1997 г. за самотното плаване Маями – Бизерта – Истанбул – Бургас.

Златният глобус е най-престижната награда за ветроходците в България. Върху него е обозначен пътят на яхтата „Кор Кароли”, собственост на първия български ветроходец, участвал в самотното прекосяване на океана, капитан Георги Георгиев.

След 10 години Дачо Дачев заслужено отново ще грабне златния глобус. Той акостира на пристанището в Царево в 15.00 ч. на 11 август това лято с 11-метровата яхта „Gemini Dream” , фабричен модел „Хънтър” , след като прекоси Атлантика. Яхтсменът отплава от американското пристанище Форт Лодърдейл, щата Флорида, на 30 април 2007 г. и измина разстоянието до България за 104 дни, от които 70 на вода. Пътят на мореплавателя мина покрай о. Бермуда, който се намира в центъра на Саргасово море и представлява върха на опасния Бермудски триъгълник.